Katedralskolans cafeteria

Började titta igenom gamla skolarbeten. Läste Textkommunikation A  som individuellt val i tvåan, en hel del annorlunda och roliga skrivuppgifter fick vi.
En lektion skulle vi sätta oss i cafeterian och beskriva stämningen. Detta blev mitt resultat..

Glädje skildrar skolans cafeteria. Klingel av pengar som ramlar ner i kassaapparaten. Pengar utbyts mot något ätbart. Skratt och stora gester mellan människor. Livliga diskussioner, högljutt vid vissa bord, mindre prat vid andra.
En flaska slår mot bordet när någon tar en klunk. Smaskandes på mackor och kakor sitter elever och utbyter dagens erfarenheter. Vissa stående, andra sittande. Det är inte långt kvar till at det ringer ut.
Cafeteriadamen arbetar glatt med att lägga upp nya godsaker på faten. Man möts med ett leende i kassan hos henne. I ett hörn står en annan och torkar golvet. Hon ser ut att tänka att det är skönt att dagen snart är slut. Vatten spolas och kaffe kokas. Papperskorgar ska tömmas och kakor köpas ytterliggare en gång.
Ute faller ett dystert regn, men det dystra skildrar inte stämningen inomhus.
En tjejs telefon ringer, ett trevligt samtal vad det verkar. Människor ansluter sig till grupper som redan sitter. Är glada över att de har en liten rast innan den långa lektionen börjar igen.
Även lärarna söker sig hit.
Folk reser sig, lektionen börjar igen. Är glada över att ha fått en pratstund tillsammans. Kanske den enda ordenliga under dagen. Någon pustar ut med en vattenflaska efter ett danspass. Snart är det dags att gå in för ännu en svettig timme framför speglarna. Ingen sitter ensam, alla pratar med någon. Det är tillbakalutad stil på de flesta, avslappnat. Ingen stress finns just nu. Det pratas om allt möjligt, prat blandas med skratt och prasslandet av godispapper. Godis unnar man sig även en tisdag.
Det är med skratt några lämnar cafeterian. Läxor görs och bedöms av kompisar. Flera går förbi, frestade att köpa något men låter ändå bli. Det märks i deras blickar.
Pengar byter ägare igen, ett russinpaket köps.
Det är slarvigt på vissa bord. Papper ligger kvar och en ensam kopp står ensam kvar vid ett annat. Ordningen är inte på topp. Några har inte tagit med skräpet i glädjen.
Det pratas killar, man är glad eller arg. Fredagens planer diskuteras redan. En grupp diskuterar hur länge de ska våga ta rast. Till halv, eller?

En 20-minutare i Katedrals cafeteria en tisdags eftermiddag. Jag är glad att konstatera att den i sig är glad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback