La France

Nu ska vi snart åka. Jag är livrädd. Jag mår inte bra. - Inte den bästa kombinationen inför en 6 timmars bilresa.
Men roligt ska det bli och halsfluss kan jag ju i alla fall inte få..

Tänk positivit!

Ha en bra helg allihopa!

image59Bern

Idag fyller bror min hela 12 år!

image55

Överraskning kommer på posten, paket får du när du kommer hit!
Ha en underbar dag!
Puss och kram!

Förälskad

Jag ♥ Bern = sant.

Jag hittade affärer fulla med massor med olika kort. Ett helt rum fullt med bara kalendrar i en affär som skulle kunnat bli min favoritaffär om det inte alla böcker hade varit på tyska... Flera små underbara affärer med småplock och udda saker där man vill ha allt och lite till. Bra klädaffärer och bra utbud i övrigt.

"Bern är ju inte så stort" - Tjena! I Bern finns allt man kan önska sig i shoppingväg. Det kan jag lova. Att den är vacker också är ju bara ett stort plus.

Ja, hit ska jag definitivt igen.

Önskelista

Klart att man måste ha en sådan.
Jag är fortfarande livrädd för att alla som är där jag är på lördag kommer att ställa sig och sjunga ja må hon leva på franska.
Det kommer säkerligen bli en födelsedag att minnas.

Bästa presenten blir att familjen kommer och det är exakt en månad kvar på min födelsedag. Att de kommer att ha med sig en hel del grejer ,kända och okända, är ju inte heller helt fel...

Men önska kan man ju alltid. Detta infinner sig på min. (och Anton, se och lär, så här skriver man en önskelista som inte kostar skjortan ;-P)

♥Jag börjar med en önskan som jag vet kommer att gå i upplevelse.
Jag önskar att jag kommer att få träffa fler härliga människor härnere och att jag kommer att få vänner för livet.

♥Jag önskar att jag från och med nu vågar visa direkt vem jag är, inte bli den som iakttar. Vad har jag att förlora liksom? Gahh! Nu ska jag ta i tu med det där vad det nu är som finns någonstans i mig. Vi är inte vänner i alla fall.

♥Jag önskar att jag verkligen kommer att kunna prata och förstå franska mycket bra när jag åker härifrån. Jag har lite mer än 10 månader kvar i detta land. 10 månader eftersom att vi har bestämt att jag ska åka hem kring 1 augusti - om jag nu skulle få för mig att börja plugga..Man vet aldrig..

♥Jag önskar att vi får mycket snö här i år. Förra året var det lite, då borde det ju logiskt bli mer i år..eller? Jag ska i alla fall åka skidor. Och jag går från Mössebergsbacken till Alperna, möjligen ett stort steg men barnbacken; här kommer jag!

♥Jag önskar mig inte många materiella ting (=tecken på att man börjar att bli gammal...) Men jag skulle så gärna vilja ha photoshop. Eftersom jag är kass på att måla med mina händer så möjligen kan jag bli snäppet bättre med hjälp av vår teknologiska värld..typ. För jag älskar verkligen att pyssla ihop grejer.

Ja, det var väl det. Och jag hittade en "gammal" bild på mig själv.

image58


Ja, och så önskar jag såklart att i alla fall någon av mina önskningar slår in...

Lässugen

En otroligt bra dag har det varit. Eftermiddagen flöt på bra och vi åkte till Bienne och handlade. Värsta bra köpcentret där med stort Coop. Dit ska jag igen!

Morgondagen kommer också den att bli otroligt bra. Tar tåget till Bern på förmiddagen. Sightseeingar lite, shoppar lite förhoppningsvis Llönedag nämligen, från sommarjobbet, och jag fick mer än jag räknat med, då gör det inget om jag måste ta fram Visakortet. Schweizlön på söndag också. Sen tar jag tåget till Murten och Linnea och äter lite middag innan vi tillsammans styr kosan mot Lausanne och au-pair träff. Toppen!
Nu är bara frågan den; vågar jag ta 22.45 tåget som gör att jag måste åka buss mellan Bienne Banhofzplatz och Malleray-Bévilard för att sedan ta tåget därifrån till Court? Vi får se.. 

image57


Nu funderar jag över: Tror ni chansen finns att jag hittar denna servis här? Sia, är det "mycket" svenskt tro..? Skulle ju vara otroligt kul om jag kunde komplettera den, 2 skålar är ju det enda jag har. Och dem gillar jag mycket!

Nu ska jag gå ner i soffan och sätta mig och läsa. Lite spela spel på gång också kanske..
Språksvårigheter-Hjälp!

Oj, vad jag kände att franskan har tagit över mitt huvud igår. Jag pratade med hon som kanske blir deras nästa au-pair här och jag kunde verkligen inte prata engelska. Jag har väl aldrig varit superbra på att uttrycka mig bra på engelska men detta var verkligen en katastrof. Innan har det ju bara varit mitt uttal som ibland har gått åt fanders men nu...
Jag blandade in franska ord hela tiden. Till en början kom jag inte ens på vad "han" heter på engelska. Jag tror det är dags att hitta någon att prata engelska med..annars kommer min engelska att brytas ner. Och det vill jag verkligen inte.
image52

Mina kinapinnar.

Allt på min lista över vad jag skulle göra idag på förmiddagen är avklarat. Endast träningen kvar men jag tar en promenad ikväll och kör dansuppvärmningen och styrkan också.
Dammsugit har jag gjort och plockat i ordning så nu är det fint här igen. Sett på rapport från gårdagen har jag också gjort. Jag borde hålla bättre koll på vad som händer i världen..

Tankar

33 dagar kvar.
20 jobbdagar.


Det kommer att gå fort.

image51

Edit: Alltså tills familjen kommer på besök! :)

Bland annat jackan.

Dagen har gått fort. Men självklart kom jag att upptäcka att Gaël, och då också såklart Romain, målat med färgpennor på väggen. Mycket. Måste de ha gjort när jag lagade mat (såklart). Kul.
Åh, Valérie och Nicolas är så omtänksamma. Frågade hur det var efter igår. Och idag kom Nicolas hem tidigare bara för att han skulle hjälpa till för att försöka få Gaël att sova en stund på eftermiddagen. Det gick inte så bra, men han var i alla fall i sitt rum i ca 45 min, Romain somnade efter ett tag (när de slutat gapa på varandra..) och då blev han tyst och snäll. Så en skön eftermiddag. Jag planerade att vi skulle gå ut och gunga efter mellanmålet men då, helt plötsligt kom Nicolas hem, så det blev inget med det. Och ja, jag upptäckte ju målningen också..

För att visa mer på deras omtänksamhet: Vi tre ska antagligen åka till något sorts spa-aktig i Tyskland i november. För att vila upp oss lite. Vi ska prata mer om det ikväll tror jag.
Ikväll ska jag kanske även prata med den tjejen som är tänkt att bli deras nästa aupair. Hon är amerikan. Så ja måste ställa om min hjärna till engelska. Undrar hur det kommer att gå..Jag kommer lätt glömma bort en hel del ord på engelska som jag kan på franska.
Lite orolig är jag allt...

Min nya jacka. Brun är den, med rutigt foder. Jag gillarn!

image49

Mycket bloggande idag...

Kan ju nu också stolt meddela att Romain numera kan säga mitt namn ordenligt. Det har varit "Vaja" i en månad nu..fast han har inte sagt mitt namn så mycket. Nu ropar han Maja varannan minut.

Ledig förmiddag i morgon. Blir väl lite mer bloggande då kan tänkas. Om torsdagen och andra tankar om allt möjligt som jag känner att jag kan vänta en dag med att skriva.. hihi.
Jag har i alla fall gjort en lista med vad jag måste hinna med i morgon. Promenad, dammsuga, fixa lite hemligheter, städa badrum m.m. Samt att jag ska sova och inte ställa klockan! Det gör verkligen ingenting om jag skulle råka sova lite för länge.

Nu ska jag ladda mitt huvud fullt med engelska. Märker att när jag försöker formulera meningar som jag kan behöva säga att jag lägger in franska ord lite då och då..

Bildbevis

Nu finns mina bilder från Genève här under 22-23 september.


image45


Helgens bravader

Underbar helg. Den började fredag kväll så det är väl lika bra att börja där.
Jag, Valérie och Nicolas åkte till en kinarestaurang i en stad ca 1 mil från Court. De fick bestämma vad jag skulle ha. För det första så äter jag inte så ofta på kinarestaurang så att jag vet vad som är gott och för det andra så stod allt på franska - och sådana "kina-ord" kan jag då inte. Men som tur var så var min mat jättegod. Och jag åt med pinnar! Vilka krampkänningar jag fick. Smugglade med dem hem i väskan  sen..bild kommer såklart.
Vi pratade och hade det trevligt. Sen åkte vi till Bienne och mötte upp en vän till dem och hennes pojkvän. Satte oss på en jättemysig bar innan vi gick iväg till filmen. Nu kommer avslöjandet: Ja, man såg faktiskt hela filmduken. Men de kan verkligen inte ha översatt allt. För det var bara två rader, en på tyska och en på franska. I vanliga fall är det ju två rader samma språk. Fast kanske, de kanske läser lika snabbt som de pratar.. Bourne Ultimatum såg vi i alla fall. Den var väl egentligen bra men lite mycket action "springspring, kommer undan, med musik som gör att man får mycket ökad puls". Jag var ganska så trött också, den började kl.23. Sen tog vi oss tillbaka till Court och sängen.
Lördag. Efter många om och men kom vi tillslut iväg, nån halvtimma-timme försent sådär. Var framme i Genève vid 12.30-tiden. Mötte upp Marie utanför stationen och sedan bar det i väg på shoppningtur. Jag hittade äntligen en höstjacka! Bild kommer så småningom det också. När vi kände oss klara med shoppningen tog vi oss till parkeringshuset och Maries storastora bil. Åkte ut med strandpromenaden, Genève är verkligen vackert! Stannade på Migros och köpte yoghurt, choklad och mjölk. Gott! Slappade vid poolen, åt gott och sedan bar det i väg in till stan med bussen. Mötte upp fler aupairer och sen hade vi en mycket trevlig kväll all night long. Ja, bussen gick 5.45..Inga bussar på natten inte. Wierd. Blev inte många timmar sömn den natten.
Söndagen bestod av lite mer slappande vid poolen, strosning i Genèves gamla stan by day och en Caffe latte på Starbucks. Som jag inte fick i mig. Jag kommer aldrig att lära mig att dricka kaffe. Men jag försökte i alla fall! Tåg hem 20.14. Var såå trött. Hemma 22.35.
Men en helg att minnas i alla fall. Och tillbaka til Genève ska jag allt.

Ni märkte väl att jag lyckades göra en lång historia kort..tänkte att ni inte ska behöva sitta läsa i en sådär kvart..

image41
Genève by day.

image43
Genève by night.

Så, det var min helg det. Och nu är det redan tisdag.
Till något bra:
Förra veckan trodde jag att jag skulle jobba mån-ons själv denna vecka. Så är inte fallet. Imorgon är Valérie hemma, och jag har ledigt på förmiddagen för att de kom hem sent en kväll förra veckan. Så jag är glad! Halv dag imorgon. Ledig torsdag, åker då till Lausanne och au-pair möte. Och på fredag åker vi till Frankrike. På lördag är det födelsedag! Så resten av veckan ser mycket bra ut.


 

Hemsk eftermiddag


Känner inte för att jag vill skriva detta i samma inlägg som kommer att handla om helgens upplevelser. Det är för negativt. Så det får bli ytterligare ett inlägg.

Jag kan börja med att säga jag nog aldrig har varit så här arg en eftermiddag. Ingen av pojkarna har lyssnat på vad jag har sagt (mest fyra-åringen då, och tvååringen hänger förstås på vad storebror gör och säger såklart). Det började med att de drog ut alla leksaker på golvet i vardagsrummet när jag stod och lagade mat. Sen, när jag stod med disken hade de gått upp på Romains rum och dragit ut alla blöjor på golvet och öppnat dem, dragit ur alla tvättlappar och alla näsdukar samt gjort sönder plankan i sängen. Och ingen lyssnar..
Var såå nära att få Romain att somna i mitt knä ute på terassen, men såklart springer Gaël ut och ska prata med honom stup i kvarten och han lyssnar inte ett dyft på mig när jag säger till honom att lämna sin bror i fred.
Då drog han ut alla skor ur skohyllan... Enda gången som han har blivit tyst är när jag har sagt till på skarpen på svenska. Får nog till min röst på ett annat sätt då, det är svårt att vara arg på franska.

Men, andas,andas.
Hoppas på en bättre dag i morgon helt enkelt. Den kan ju inte direkt bli värre..(hoppas jag..)

Morgon

Morgonen startade duktigt med styrka - mage,armar och rygg.
Kan ju meddela att jag känner av gårdagens träning i kroppen.

Gårdagens köp:

image39

Kvällen var super.

Nu åker jag snart, bättre sent än aldrig..

1 vecka till födelsedag btw.

Glädjerus

Det är HELG!!
Halleluja.

Jag sitter nu i soffan i vardagsrummet och njuter.
Förmiddagen förflöt på bra. Vi tog en tur till lekplatsen men det var fortfarande blött efter natten (alltid dimma här på morgonen..) så det blev inte så mycket lek, men skönt att komma ut i alla fall. Lagade mycket enkel mat och sen bar det iväg till Courtelary. Romain grät när jag åkte. Satt med mig i soffan länge och ville inte att jag skulle ge mig av. Stannade på Coop. Köpte melon, lite choklad, läppglans och ett block, ett rutat block. Det finns typ bara rutade block här, jag fattar inte varför, så jag kände att "äh, jag tar det ändå". Och så blev det.
Väl hemma så bytte jag snabbt om och sen hade jag en av de bästa 45 minutrarna här på länge. Dansuppvärmning, battement (den möjliga sträckningen i höger ljumske är nu bekräftad..), Produktionsdanser, diagonaler..Oj, vad härligt det var! Men var tvungen att sluta för att hämta Nicolas på jobbet.
Vilken glädje jag kände. Och känner fortfarande. Synd att jag inte vet när jag kan göra det igen. Även fast mitt rum är ganska så stort så går det ändå inte att dansa därinne. Uppvärmning ja, men resten är kört.
Suck. Måste ta vara på de tillfällerna som kommer.

Hmm, jag hade planerat att dammsuga rummet också. Det är inte klokt vad fort dammtussarna samlar sig. Men just nu känns det inte så aktuellt att släpa upp dammsugaren..Kanske senare. Kanske inte alls idag, Fast i och för sig, inte på hela helgen heller.hmm..borde kanske...image38


4 veckor i detta land har det också blivit.

Nej, nu ska jag ta mig en melonbit till, och en chokladbit också kanske. Det är ju fredag! Fixa i ordning lite och sen är jag redo för restaurang och bio. Jag tror det blir Rush Hour 3. Får se om jag hänger med och fattar allt det roliga. Jag är lite trög på den fronten. Men den är i alla fall på engelska. Och textad både på franska och tyska. Nu undrar jag. Ser man bara halva filmduken då eller? Svar kommer så småningom..

Ha en underbar helg allihopa! Det ska jag ha.

Fast det kommer nog ett litet inlägg innan jag drar imorgon.
Jag har blivit bloggoman tror jag.

En snigel som var ledsen..

..det såg jag och Gaël idag. Enligt honom.

Jag har varit sådär trött idag också, inte lika extremt, men ändå trött, fast nu tror jag att jag kommit på vart felet ligger. Mina morgonpromenader existerar inte längre. Något som är väldigt synd, det var ett mycket bra sätt att börja dagen på. 50 minuters promenad upp på berget och ner igen. Fast när jag börjar 7.15 så känns det inte så aktuellt. Men måste försöka komma ut några gånger när jag börjar senare. Vore så skönt. Det värsta är ju att sängen känns skönare för det mesta - innan man kommer ut.

Jaja, jag tog mig i alla fall ut på en kort promenix när min jobbdag var slut idag (för övrigt ca 45 minuter senare än vanligt. De ursäktade sig och gav mig en ledig förmiddag framöver istället. Tackar jag för.)
Sen blev det styrka, båda armar och mage. Duktigt. Och så kommer det förhoppningsvis fortsätta nu.
Dagen har i sig varit nyttig. Jag dissar nu sylten på mackan till frukosten samt det vita brödet (Man tröttnar snabbt och man känner hur sockret vältrar sig i munnen..) Nu äter jag Pain au cereal så fort det finns tilgängligt (kanske inte riktigt fullkornsbröd, men ändå inte helt vitt) med skinka eller prickig korv. Samt yoghurt och KellogsK.
Helt enkelt så får jag nu en bra start på dagen.

Det känns bra att det inte är heldag imorgon med barnen. 3 dagar själv, 11 timmar per dag, det tär på en. Hade den turen att jag kan skjutsa dem till mormor och morfar. Nästa vecka börjar med tre dagar i rad. Yep..
Alltså, efter lunch imorgon åker vi. På vägen tillbaka har jag tänkt att jag ska stanna på Coop och köpa lite gott gott. Melon, choklad..vad coop har att erbjuda helt enkelt. Helt själv i huset tänker jag utnyttja. Dansträning i vardagsrummet. Det är massor av plats om man bara skjuter undan sofforna. Sen vältra mig lite i det goda innan Nicolas och Valérie kommer hem. Möjligen äta ute och sedan bio. Vet ej än vilken film, möjligen bestämmer vi det ikväll samtidigt som vi spelar Trivial Pursuit DVD-edition.
Det var gårdagskvällens underhållning det. Sverige leder kan jag meddela. Jag har två bitar! yey.
Fast till min besvikelse så finns inte mina favoritkategorier, historia och geografi, med. Utan det är mest underhållning. En kategori är TV. Fransk TV. för det mesta Jag är lite lost på den fronten men förhoppningsvis hittar jag en fråga som jag kan till slut.
Sen är det ju inte det lättaste att förstå på franska heller.. Ang DVD-edition. Alla frågor där man kan få en plupp får man genom att titta på DVD:n, spännande.
Kampen fortsätter ikväll..

Och kampen om vädret fortsätter. Idag vann sommaren och solen. Hur går det i morgon tro?


image37

Löven har i alla fall börjat tappa färg..


Seg och trött i huvudet.

Dagens förmiddag var segseg. Klockan ville aldrig bli 11 så att jag kunde börja laga mat - kändes det som. Bättre blev det ju inte direkt när jag upptäckte att pojkarna hade dragit ur alla (!!) kläder ur Romains garderob och gått in med dem till Gaëls rum och lagt dem på hans säng, medan jag lagade köttgryta (gick sådär btw).
Gissa vad jag gjorde efter maten...
Så dagen började inte speciellt bra alltså, och jag kom väl aldrig riktigt igång.Och jag vill verkligen inte tänka på hur mycket jag har ätit idag. Jag var verkligen i behov av energi hela tiden. Så, usch. Det var inte så bra.
 Lång dag och jag är supertrött nu. Fast jag vet ju att jag kommer att ligga klarvaken i sängen sen ändå. Morgondagen är tyvärr lika lång. Fast vädret är ju i alla fall med oss! Hösten vill inte riktigt inta detta land. Sol idag och i helgen skulle det tydligen bli 20grader och mer igen. Det är ju positivt.

Appropå helgen. Det är denna helg som jag kommer att börja mitt liv utanför lilla Court på riktigt. Det känns bra. Träffa en massa människor och ha kul! Sen ska det bara fortsätta har jag tänkt. Bra plan tycker jag.
Vill gå på au-pair träffen i morgon men kan inte. Jobbar till ca 17.30, får då ta tåget 18.36, framme 20.15 (det börjar kl20), där kl 20.30, måste gå 21.30. Så det känns inte riktigt värt det. Men nästa torsdag är jag ledig. Då kan jag åka tidigare, möjligen träffa en tjej från dansen. Men synd att missa. Missar även rundvandringen med påföljande utgång på lördag. (och chansen att träffa lite Lausannevänner) Men det tar jag igen en annan gång, är ju i Genéve då så jag ska inte klaga!
Det kan ju inte bli annat än otroligt roligt.
Höstjacka måste hittas och gärna något mer i klädesväg. Just nu känns det som jag går omkring i sammasamma hela tiden. Det finns liksom inte så mycket att välja på i garderoben. Och för första gången den känslan sätter sig i kroppen så är det faktiskt sant också. Jag har anledning att tycka så.Fick ju inte direkt ner allt i resväskan.


image35

Ytterligare ett kort..

Lite andra avenyn-castingen nu kanske, innan maten.
Vi får se.

Höst, eller?

Det går ju alltid över som tur är. Den där eländiga hemlängtan. Man har sina bra och sina dåliga stunder helt enkelt. Och som tur är så är de bra fler än de dåliga. Men det är jobbigt när det händer..

Hösten kom hit igår kväll. Regn och rusk. Trodde helt ärligt att vi blev bombade när blixten antagligen slog ner precis vid huset. Hjärtat satte sig i halsgropen ett tag där. Hjälp.
9 grader har vi haft idag.

Storhandlade för veckan helt själv. Lite läskigt men ändå ganska härligt att gå där och strosa mellan hyllorna, och se vad som verkligen finns! hittade en lite tacoshylla, tänkte att jag ska göra det en dag- till hela familjen. Inte så svenskt direkt men Såå gott! : ) Och så är det ju något som jag äter hemma med jämna mellanrum.

Avslutade dagen med att åka till badhuset i grannbyn med Valérie och pojkarna. Funderar på att köpa ett badkort. Få lite variation på träningen. Det var inte så dyrt. Kan till och med cykla om jag inte har tillgång till bilen, är nog bara ca 4 km. Tål att tänkas på...

image33

Kort som piffat upp mitt rum ytterliggare... Jag käner att jag borde bli lite bättre på att lägga in en bild lite då och då här också. Blir ju så mycket trevligare med lite färg.

Upptäckt SVT:s arkiv på riktigt nu. Bra att kunna se något svenskt lite då och då. Hamnade hipp som happ med ett Andra avenyn - castingen avsnitt igår kväll. Det var ju inte så tokigt. Har några avsnitt att se ikapp innan det blir en gång i veckan. Trevligt. Men inte ikväll. Det är tydligen Nicolas tur att välja film..hmm.. Vi har hållt oss borta från TV:n två kvällar nu, Valérie och jag. Men jag tror inte att vi kommer undan idag. Haha.

Allt är ju faktiskt toppen.

Förmiddagstårar

Jag hatar att ha hemlängtan.
Och jag hatar det faktum att jag varit här i 25 dagar men att det känns som flera hundra.

Kan det inte gå mot vår nu istället för höst?

Längtan

Oj vad jag längar efter att få dansa. Dansa på riktigt. Det jag dansar nu är egentligen inte alls det jag vill dansa. Det är knappt dans. Rörelser som hackigt sitter ihop. Med en uppvärmning som man inte blir varm av och som innehåller en stretchingövning, spagat.
Jag längtar efter att få göra en ordentlig uppvärmning.
Jag längtar efter att få göra en ordentlig Jorge-styrka även fast jag vet att jag håller på och dö när han kör med oss.
Jag längtar efter att få göra många och roliga diagonaler som samtidigt är en utmaning.
Jag längtar efter att få lära mig nya steg, nya kombinationer.
Jag längtar efter att få DANSA. Bli riktigt svettig. Ha otroligt kul.
Jag längtar efter att få känna känslan av utmattning efter ett pass, den känslan som även ger välbefinnande i kroppen.

Ahh..jag blir galen. Den där längtankänslan bara kom över mig när jag stod där på dansgolvet och försökte hänga med så smått på dansen. Jag måste verkligen hålla mig i form så att jag "lätt" kan börja ta klasser när jag kommer tillbaka. Måste kolla upp om det finns någon annan skola i närheten också. Efter jul kanske jag kan börja där om det vill sig väl.image32

Lundi med svammelprat

Jag känner för att skriva. Så det gör jag.
Sommaren höll sig kvar i dag också. Men imorgon ska temperaturen tydligen sjunka en så där 10 grader. Höst. Det ska bli mysigt. Måste hitta höstjacka i Genève bara. Annars kommer jag att frysa armarna av mig eller nått.

Oj, vad bra det var att jag tog upp det där med mina "ouin". Tydligen är det oartigt att göra så här (!) Man visar då att man inte vill fortsätta konversationen och att man inte riktigt bryr sig om vad den andre säger. Herregud vilken tur ja. För oss är det en artighetsgrej, här är det helt tvärtom. Konstigt att det kan vara så stora skillnader.

Något annat som är konstigt att mitt golv är dammigt. Jag dammsög igår. Helt otroligt vad detta golv samlar damm. Eller är alla golv så? Möjligen har jag inte märkt av det tidigare eftersom det knappt finns någon ledig golvyta i mitt rum hemma. Här finns det mycket golv som samlar damm.

6 veckor till efterlängtat besök
Men en hel del ska jag som sagt hinna med innan också.
Nu är det även bestämt att Johanna kommer i någon gång i Januari. Det gäller att ha saker att se framemot hela tiden. Så jobbar jag.

Ikväll är det dansen igen. Så ska väl ner och äta något snart. Mycket gott kött åt vi till middag idag. Blir nog de resterna kan jag tänka mig.

Ja, ner ska jag nu. Vem vet, jag kanske känner för att skriva mer sen.
Att skriva av mig och få allt på pränt är det bästa jag vet.
Så är det bara.

Oron minskar

Nu känns det bra. Tror jag.
Idag har jag pratat på bra. Och jag har fått det bekräftat att de också tycker det.
Nu gäller det att fortsätta, att inte vika ner mig.
Och hålla tummarna.
Prata om allt och inget. Om vad som helst som dyker upp i huvudet.

Lite dösnack för att tänka på annat.
Jag såg på Svensson, Svensson förut. Jag vet inte vad jag tyckte riktigt. Kul ibland men jag gillar de gamla bättre, men det är väl inte så ovanligt att man känner så. Kommer antagligen att fortsätta följa det i alla fall.
Upptäckt att de lägger ju upp ganska så många serier och annat på internet. Mycket bra. Jag kommer att kunna se det som jag vill se. Vad det nu kan vara. Kalle Anka på Julafton..fast inte på julafton då. Kanske.

Ny vecka stundar. 2 dagar med Valérie. 3 dagar själv fast på fredag blir det bara halvdag eftersom jag ska åka till Courtelary och lämna pojkarna. Umgås med Nicolas och Valérie på fredagkväll, bio bland annat och i helgen är det GENÈVE som gäller. Det ser jag mycket framemot. Äntligen får jag träffa Marie.Lite mer planerat har jag så kan väl lika gärna redogöra lite eftersom jag inte har så mycket annat att göra när jag sitter här i soffan med de två och småtittar på franskaserier.

22-23 september: Till Marie i Genève.

28-30 September: Frankrike. Och födelsedag. Som jag tydligen ska fira tillsammans med tvåhundra fotbollsspelare (?!) Om jag fattat det hela rätt. Fast antagligen kommer de inte veta att jag fyller år. Det är bra. Farfadern däremot fyller år den 30:e. Därav vår vistelse hos dem denna helg.

6-7 Okober: Helg med Linnea! Vi får väl se vad vi hittar på. :-)

29 oktober-2 november: Familjen kommer! Jag längtar.

November: Vi pratade om en helg i Frankrike utan barnen. Och förhoppningsvis tar jag mig till London också för att träffa underbara personer.

December: Ja, är det snö så blir det förhoppningsvis skidor. 2 veckor kommer att spenderas i Frankrike. Över julhelgen är vi hos farföräldrarna och på nyårsafton befinner vi oss i.. *trumvirvel*.. Paris! Det kommer att bli något extra det.

Sen finns det såklart en hel del som ska stoppas in däremellan och nästa år hoppas jag kunna resa en hel del. Davos, Lugano, Toscana, Rom, Milano, Barcelona, Amsterdam. You name it. Vi får väl se hur mycket det blir tillslut..Jag tror att jag kommer att göra slut på Kellogsen imorgon.På åtta mornar har jag ätit upp dem. Ojdå. Handling sker som tur är på tisdag.

Japp, det märks att jag endast skriver för skrivandes skull. På TV visas hur man gör soffor av kohudar..eller nått.

Nu till en viktig sak..hmm..
De som känner mig vet att jag är livrädd för katter, möjligen ovanligt, jag vet inte. När jag möter en katt på gatan går jag över till andra sidan - så är det bara. Jag tycker att alla katter har något ont i blicken (jag vet att det låter helt bisarrt) och här i Schweiz är det ännu värre. Kan knappt se en katt i ögonen.
Jag har alltid trott att katterna kommer att ta över världen en dag, det är det de planerar och det ser man i ögonen. Jag är nu ännu mer övertygad efter att ha träffat de Schweiziska katterna, möjligen är det de som kommer att ha högsta makten.
Jag vet, jag är inte helt normal. Men glöm inte att jag har varnat er..

Något som jag har ätit en hel del här är kokt fänkål. Det är faktiskt riktigt gott. Tro det eller ej,

Nej, nu får jag sluta svammla och gå och lägga mig.

Ny vecka - nya upplevelser och erfarenheter.

Ha det gott.

Något gnagande...

Ytterligare en helg som går mot sitt slut. Orkar inte redogöra i detalj vad jag har hunnit med kan väl nämna att jag har promenixat i en framtida biltunnel, besökt morföräldrarna i Courtelary och idag har jag cyklat ca 1 mil.
Eftermiddagen har spenderats på terassen med en bok i ena handen och ett glas vatten i den andra. Tydligen är idag den sista varma dagen för året. Vi får se hur det ser ut i morgon.

Jag oroar mig en del över en sak. Det faktum att "min" familj verkar analysera mitt sätt att vara. Det är som om att de inte kan acceptera att jag tycker att allt är bra. Frågar det hur det är och jag svarar, jo, det är bara bra så ser jag på dem att de inte riktigt tror mig. Varför måste de försvåra allt så mycket? Varför kan de inte bara tro på mig, jag är glad! Allt är toppen! End of Story. Men nej.
Franskan går framåt och jag hoppas att de ser (hör) mina framsteg. Även fast jag själv är lite besviken på mig själv på den fronten..
Det de inte heller riktigt verkar förstå är att när jag lyssnar på vad de säger arbetar min hjärna för högtryck för att jag ska förstå allt som sägs. Det finns liksom inte riktigt rum för att den samtidigt ska formulera fram ett bra och analyserande svar eller fixa fram en följdfråga.
Allså kan många konversationer stanna efter att jag har lyssnat. Men vi har också diskussioner där jag försöker vara mycket delaktig och delar med mig av mina erfarenheter och tyckanden.
Men alltså, de verkar inte vara riktigt nöjda med att jag är nöjd..eller nått. De har ju sagt att jag kan komma till dem när det är några problem eller om jag vill ändra på något. Just nu tycker jag inte att det finns något sådant men som sagt, det verkar de inte tro på. Så idag ska jag ta tjuren vid hornen och ta upp det här. För det känns inte bra att de tror att jag inte trivs. Även fast jag hela tiden säger att jag gör det!
Jag vill inte att detta ska utvecklas till ett stort missförstånd som gör att de inte trivs med mig. Bara på grund av våra konverationer.
Oj, hur ska detta gå. Kommer förhoppningsvis kännas bra efteråt.
 
Under min cykeltur idag kom jag på något som jag gör som är VÄLDIGT svenskt. Jag bekräftar hela tiden att jag hör vad den som pratar med mig säger. Jag har inte tänkt på det förut men oj vad mycket oui jag säger under en konversation och oj vad detta inte alls finns inprogramerat i schweizarna. Det är ju mycket möjligt att de kan tro att jag försöker dölja att jag inte förstår med mina oui, ah, oui, men så är det verkligen inte. Jag är bara VÄLDIGT svensk. Någon ute på äventyr som känner igen sig?
Jag sa i alla fall detta till Nicolas när jag kom tillbaka. Berättade om min upptäckt och jag hoppas att han förstod vad jag menade. Är detta möjligen en del i vårt "konversationsproblem".

Idag har jag i alla fall försökt prata så mycket som möjligt. Det hoppas jag att han har lagt märke till.

Nej, nervositeten kommer krypande och jag skakar nästan. Vill att kvällen ska vara över. Vill få fram precis allt som jag vill säga. Men oj vad svårt det är att få fram det på franska. Man måste krympa ner det något och möjligen kan någon viktig detalj gå till spillo då. Wish me luck!

To be continued..


image28

3 månader sen BALEN


Mer tillbakablickar...


image24

Vilken redovisning det var..
"Veckans MVG. Men hur i sjutton kom han fram till det..? "Kanske skulle lite mer egna åsikter komma fram på slutet, lite för mycket innantill där kanske, ni har inte använt några mer artiklar?, ni kunde ha redogjort för de liberala och de socialistiska åsikterna i frågan. Men jag hör ju att ni har analyserat ert material mycket bra." Öhh..vi hade inte analyserat ett skit kan man säga. "En mycket kreativ och underhållande redovisning, det blir ju ett högt betyg detta. Jag sätter MVG" Öhh..va?? Ok. Har några ufon intagit Richard Petterssons hjärna kanske..? Fast vi var ju bra. Dock hade vi mycket fakta och lite resonemang och analys, enligt oss. Fast inte enligt honom tydligen. Vi gick därifrån förvirrade men glada." :-D
(Text tagen från min förra blogg. Vill du veta vad jag gjorde innan jag hamnade här så har du en liten halv roman att läsa. Trevlig läsning)


image25

Det kan ju inte bli annat än bra med en massa esteter i London. Ni är bra och kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. Aldrig att jag släpper er nu. Var så säkra.

image26

Ni är underbara ni också.

Jag är lyckligt lottad.

Kära vänner

image22

Vilken underbar dag! Vilka härliga minnen! Vilken saknad!
Idag är det tre månader sen vi tog steget ut i det okända.

(Födelsedagen närmar sig också så smått. 2 veckor. ujuj)

Hakuna Matata

Romain, 2 år: Titta, en TRAKTOR! varje gång en traktor finns i sikte.
Ok, det är kanske inte så konstigt att en tvååring gör så, men här finns det ju nästan lika många traktorer som hus (ehm, ja kanske lite överdrivet, men man ser i alla fall ett 10-tal varje gång man går utanför dörren..)
Han borde vara van (fast ja, i och för sig händer det ju även ganska ofta att han ropar till "En bil!" också..)
Samma visa när det kommer ett tåg. "titta, ett TÅG! Ja, det passerar ungefär 4 tåg i timmen..

Hmm..på en vecka har jag nästan ätit upp ett paket KellogsK, 750g, inte riktigt själv men nästan. Ojoj.
Frågan är: Borde jag oroa mig?

Fiskpinnar och potatis lagade jag till lunch idag. Mums! Det var bara lingonen som fattades..
En bra dag har jag och pojkarna haft, återigen. Kravlat oss upp på en kulle (låång uppförsbacke) med cykel och vagn. Det tog tid, men tillslut gick det. Mellanmål innehållandes frallor med prickikorv, apelsinfestis och nån sorts bulle med chokladbitar i (inte god enligt mig). Jag solade i gräset medan pojkarna lekte med stenar. Är de nöjda så är jag nöjd.

Jag har idag varit här i 3 veckor. Det känns som om att jag varit här i hundra..eller i alla fall 3 månader.
Om 6 veckor och 3 dagar kommer familjen. 29 Oktober är datumet. Jag längtar.

En fråga till alla därute som kan tänkas läsa detta. Tre dagar nästa vecka ska jag laga lunch.
Tips mottages tacksamt. Gärna sådant utan kött och som lätt går att göra laktosfritt. Och barnvänligt och lättlagat såklart.

Min franskakurs är framflyttad, för få deltagare än så länge. Vi tror att vi måste börja se oss om efter en annan skola tyvärr.. Men nu kan jag gå på aupair träffen näst nästa vecka! Det är bra det.

Imorgon jobbar jag egentligen bara halvdag men vi får se när jag kan sluta. Vi har blivit bjudna på lunch hos morföräldrarna och det tackar jag inte nej till. Så trevliga så. Och så måste jag lära mig vägen eftersom jag ska skjutsa pojkarna dit nästa vecka när de ska vara där över helgen. Känner inte för att köra fel, så imorgon är det jag som håller i ratten.

Nu ska jag ta och läsa och sedan försöka att inte tänka för mycket. Vi får se hur det går med det..

Sov sött.

20 dagar

Det är så härligt när det är varmt ute. Fast känner på mig att det är sommaren som trycker fram den sista värmen och snart slår det snabbt om till höst och kallt. Mysigt det också i och för sig.

Som sagt, allt bara bra här nere. I går när vi pratade sa de saker som "Du måste ju kunna komma ut på vardagskvällarna också, det är bara att ta bilen. Vi visar dig lite olika uteställen nästa vecka". " Det finns en grupp för ungdomar i den protestantiska kyrkan".  " Självklart kan du ta hit kompisar. Inga problem". " Vi hjälper dig att hitta en drillförening (oj, de är säkert hur bra som helst), en arbetskamrat är tamburmajor i en orkester som samarbetar med några". " Om du vill göra något annat, säg till - vi hjälper dig!"
Nämnde jag att vi nästa fredag ska gå på bio och sedan gå ut och sätta oss på ett uteställe, så att jag får prata med några andra..

Jag stormtrivs helt enkelt just nu och passar på att njuta.

Ledig förmiddag idag igen, fast det fattade jag först när jag kom ner för att börja jobba vid halv 10 tiden. Fick frågan "Vad ska du göra nu på förmiddagen då?". Ehm..ingen aning. Jobba? Nej, det fick bli en film tillslut.
Jobbat längre nu i kväll istället. Nicolas är på begravning i Frankrike. Gått riktigt bra. 2 timmar på en annan lekplats idag. Imorgon jobbar jag själv. Vi ska ha picknick på "min" kulle och äta mellanmålet där har jag tänkt. Jag ska köpa frallor och prickikorv. Ett svenskt mellanmål ska vi ha.

Nu ska jag och Valérie se på film, x-men 2.
Lång dag imorgon, men sen är det redan helg. Fast jag jobbar halva lördagen, men vi ska nog åka till morföräldrarna då så det blir bara trevligt.

Ciao!

Frågan är...

...är möjligen min Schweiz familj synska på något sätt?
   Eller kan de möjligen läsa tankar?

Fast troligast vore nog om de kan svenska i hemlighet...

Jag kan ju säga så här. Jag behöver absolut inte ha några fler funderingar kring hur jag ska skaffa vänner, att det inte går några tåg på nätterna och allt det där andra.
Detta har "löst" sig idag. Utan att jag sagt ett ord. Utan det var de som tog upp alla dessa punkter.

De är verkligen otroliga. Det går inte att tycka illa om dem.
Hjälp, vad glad jag är.

Jag ska fånga en ängel

Hjälp. Sitter just nu och rabblar meningar på franska som jag kanske kommer att ha användning för ikväll. Vi ska ha "3 veckors"-snack. Och jag har inget negativt att säga, men de vill att jag ska säga både positiva och negativa saker. Såklart att mycket är annorlunda, men det är ju inte så att jag vill ändra på det. Jag vill leva i Schweiz, inte i en svensk bubbla i Schweiz.
Det enda negativa jag kan säga är väl om mig själv - att jag fortfarande inte känner mig säker med språket, att jag ofta struntar i att säga saker eftersom jag inte får fram de rätta orden. Det är ju negativt för dem också. Men visst, jag känner att det kommer mer och mer. Jag har ju bara varit här i 19 dagar? Det är väl ganska så normalt att man inte har fått in den franska accenten än. Hoppas jag. Har ju i alla fall några månader på mig att bättra mig..
Det ska nog gå bra. Det är ju inte så att de tänker skicka hem mig i alla fall. Haha.
   Usch, jag är kass på sådana här samtal. Jag kan inte kritisera. Det bara är så.

Eftermiddags shopping i Bienne idag. Jag blev mycket positivt överraskad av vad denna stad hade att erbjuda. Massor av bra affärer och en hel del klädaffärer med snygga kläder också. Hittade en underbar inredningsbutik där jag bara var tvungen att köpa en kopp. Hittade även glas som jag gärna vill köpa där. Och lite annat smått och gott..haha. Gick sedan in i en supermysig prylaffär (verkligen massor med prylar). Fina sådana. Där var jag bara tvungen att köpa en spargris.. Jag lovar, den är hur söt som helst, och färgglad. 
Jag ska absolut tillbaka. Många gånger. Endast en halvtimma med tåg. Och tror att affärerna har långöppet på torsdagar. Då kan jag åka dig efter kl19. Biligt och bra.
Senare EDIT: Måste även upplysa om något mycket tråkigt. Schweizare är inte så bra på att fixa fram snygga kollegieblock - eller block över huvudtaget för den delen. Detta upptäckte jag idag när jag skulle hitta det perfekta franska-blocket.
Detta är en stor katastrof för mig. Jag är "fina block" beroende. Fast det är väl i och för sig ganska så bra för min ekonomi.. Men frågan är hur jag ska klara mig? Jag får hoppas på att det bara är Bienne som inte har upptäckt att det finns otroligt mycket härliga block här i världen.

Så jag har haft en underbar eftermiddag (ja, om man bortser från killen som så gärna ville ha mitt nummer när jag köpte glass..En liten konversation hade vi. Sen ville han ha mitt nummer. "oj, jag har bara min svenska mobil än så länge ljög jag ihop". Fick hans nummer och sen.."Jag måste gå nu!" Ciao..) Fast det var ganska så kul ändå..
Hur har er dag varit?

Paket från Sverige har jag också fått. Böcker, yoghurt russin och choklad. Smakade mycket gott! 
Så, nu ska jag läsa lite. Och våndas lite. Och slå upp några fler användbara ord..

Kram!
 

Skiner som solen

Redan 11 september. Det rullar på.

Det har varit riktigt härligt väder här i två dagar nu. Får hoppas att det håller i sig ett tag till innan det blir dags att dra fram tjocktröjorna (som jag inte har några..) och raggsockarna (tog jag dock med ett par!).
Bänken på lekplatsen har verkligen blivit min tänka-bänk. Och inte har jag behövt frysa de ca 4 timmarna som jag har tillbringat där på 2 dagar. Svettats snarare för att jag dragit på mig alldeles för mycket kläder. Fast måste säga att den där bänken är otroligt obekväm. Man kan inte då allt...

I förmiddags var vi och handlade på Coop. Ja, ni kan ju tänka er hur det var att ta hand om två överenergiska små pojkar med var sin barn-matvagn i en stor mataffär. Ojoj, vad jag sprang, och ropade, och skällde så smått, och sprang lite till.. ujuj. Vi köpte även bröd "till Maja". Plötsligt säger Valérie detta och jag tittar oförstående på henne. Det visar sig att hon ska köpa ännu fler skorpor till mig, och knäckebröd, fast det fanns inte. De tror visst att vi i Sverige äter skorpor varje dag..
Och förresten, första gången som jag körde bilen. Och det höll på att sluta riktigt illa (fast inte med själva körningen då) när jag upptäcker att bilen är låst innefrån och båda pojkarna sitter i den fastspända. Nyckeln låg i förarsätet, Gaël hade tryckt på dörrlås utan att jag märkt det och där stod jag. Som tur var har bilens bakrutor manuella "dra ner rutan mojänger" så Gaël kunde ta sig ur sitt bälte och veva ner..En riktigt pärs var det allt ett tag.. 

Pojkarna respekterar mig mer och mer. Gaël (4-åringen) har börjat att säga mitt namn mer och mer. Maja, var är du? Maja, kan du hjälpa mig?, Maja, kom hit in till oss! Det är roligt. Men såklart är jag dum ibland också, men det går ju inte att komma ifrån. Och Romain, 2 år, kan jag numer utan problem bära upp efter maten till hans rum för middagsvila, även när mamma och pappa sitter i köket. Det är bra. Sen att det tar en evighet för honom att somna ibland är ju en helt annan historia..
Att de tycker om mig mer och mer visar sig när de ibland springer in på mitt rum när jag är ledig. Nicolas eller Valérie ropar, nejnej, lämna Maja ifred nu. Då säger de: Bisous och så kommer de och ger mig en puss på kinden. Då kan man bara älska dem.

De är nöjda med mig. Igår sa de att jag var mycket bättre än deras två föregående au-pairer (Amerikaner är helt klart ett konstigt släkte, med konstiga uppfostringsmetoder. Nu drar jag verkligen alla över en kant..Men vem går i från bordet innan alla ätit klart, i en familj som inte är ens egen? Och sedan går ner igen för att äta lite till..För att sedan återigen gå upp och sätta sig på sitt rum och inte umgås en minut med familjen. Klart att man ska umgås med dem! visst, inte varje kväll behövs verkligen inte, men mer ofta än sällan)..
 De tycker att allt funk.ar så bra. Såklart är det otroligt roligt att höra. Och jag nickar och säger, très bien... Båda parter har hittat rätt.

Nästa helg bär det av ner till Genève för att träffa den mystiska Marie. Är hon verkligen så härlig som hon verkar? Det ska jag ta reda på medan vi shoppar, dricker MJÖLK, äter choklad och umgås i Genève by night. Det ska bli otroligt roligt.

Ibland tänker jag verkligen alldeles för mycket. Speciellt på kvällarna, just som jag har tänkt att jag ska sova. Kan vara hur trött som helst på kvällen men sen ligger jag där och vrider och vänder. Och tänker.
Igår tän,kte jag mycket på det här med att jag bor i en sån liten by. Jag har ingen möjlighet att träffa vänner på kvällarna på samma sätt som de som bor i samma stad. Det tar mig minst 1 timme att ta mig någonstans. Och sen slutar tågen gå vid en sådär 22-23 tiden kanske. Och det är ju inte direkt billigt om man ska ta sig någonstans innan klockan 19 heller (då är det nämligen gratis för mig att åka). Åka klockan 19, framme 20.30, tåg hem 22.00 Hemma 23.30. Börja 7.00 dagen efter. Sådär kul.
 Jag kommer nog aldrig komma ifrån det där med att jag MÅSTE sova över hos någon! När jag börjar läsa om några år så ska jag banne mig ha en egen lägenhet som ligger så centralt som det bara går! Och alla som jag har snyltat på (och andra som vill såklart) får mer än gärna låna min soffa, var så säker)
Fast ändå bra att det är gratis efter klockan 19. Då kan jag ta mig någonstans, är framme runt 21-tiden. Umgås med de vänner som jag inte har än men som jag kommer att få, haha. Sova över hos någon,, tillbringa dagen efter i den staden jag är i, tillsammans med någon eller ensam. Ta tåg efter klockan 19 hem. Det blir billigt det.
Förhoppningsvis kommer många av mina helger att se ut så.
Ja, oj vad jag tänker. Och planerar.

Just nu tänker jag på Lovisa, Malin, Amanda och Anna. I morgon drar ni! Wiiiee! Kan rikigt känna pirret i era magar! hihi.

Höll nästan på att glömma, dansade ju igår! Oj, jag ska aldrig mer vara ifrån mina älskade dansskor så länge som jag har varit. Inte för att själva dansen riktigt är vad jag vill ha, men ändå. Tror också att jag råkade sträcka mig något under den minimala stretchingen som vi hade, innan dess hade vi en uppvärmnng som inte på långa vägar kan mäta sig mot  "vår"  dansuppvärmning. Men ja, vi ska tydligen göra några solon i en dans som vi håller på mig. Eftersom jag inte varit där förut, är jag inte medräknad så jag ska lära mig det solot som en annan tjej gjort. Hon var den duktigaste och hennes solo skiljde sig en del från den själva dansen (till det bättre). Så det ska bli roligt.

I morgon är jag ledig! Lugn förmiddag med sovmorgon, promenad och en stor tallrik med yoghurt och KellogsK. Sen drar jag och utforskar Biel/Bienne så smått. Ska bli trevligt. Endast sett en perrong på stationen än så länge.
 
Tänkt att jag ska hinna med att se klart Harry Potter och den flammande bägaren nu, det var länge sen jag såg den. Om bara de små pojkarna kan tänka sig att sluta springa in i mitt rum och röra precis allting. Säger man "rör inte den" så tar de tag i något annat. Tror redan att Gaël råkat få iväg ett sms innehållandes en massa bokstäver. Till vem har jag ingen aning om. Men ja, det är sånt man får ta när de så gärna vill titta på mina vänner i mobilen. Varför är de dina vänner Maja? :-)

För att ni är underbara såklart!

Må väl!

Utflyktshelg

Då var denna vecka snart slut och en ny tar vid. Jag har en bra vecka framför mig. Jobb med Valérie måndag, tisdag och torsdag. Ledig onsdag. Jobbar själv fredag. Jobb med Nicolas på lördag - fast då ska vi åka någonstans så jag kan tänka mig att det blir en bra dag. Ledig söndag. Tänkte utforska tvåspråksstaden Biel/Bienne på onsdag.
Japp, en bra vecka.

Helgen har också varit till belåtenhet. Varit iväg med familjen både igår och idag. Igår var vi på nått kvarnmuseum nere i underjorden..Var väl sådär intressant men ändå kul att få se lite mer av Schweiz. Idag var vi i Grindelwald och vandrade ett slag. Mysigt det också.

Idag har jag ätit KellogsK special till frukost! Mums! Det blev flingor med yoghurt. De har bara småförpackningar här, jag fattar inte riktigt varför. Men gott var det i alla fall. Och de kom även hem med skorpor igår..det vet jag inte heller riktigt varför. Men det var väl antagligen för att de är svenska. Ska bli gott det med så småningom.

Jag är nu ägare av ett Schweiziskt bankkonto. Det känns stort. ;P  Vill ni svindla bort några miljoner så kan jag möjligen stå till tjänst..haha

Här vimlar det av cyklister. Och det är inte några familjer ute på söndagscykeltur inte, utan endast "riktiga" cyklister. Med träningsdräkt, hypermodern cykel och såklart cykelhjälm. So you know..eller nått.

Nej, nu händer det något konstigt. Jag har inget mer att skriva för tillfället och jag känner inte riktgt för det heller. 
Så, 

Stor kram! 


Bland småbarn och vänliga själar

Då gör jag ett nytt försök och hoppas innerligt att allt går bra den här gången. Jag ska i alla fall spara varannan minut..

Först till en mycket bra händelse. Min duschgrej är utbytt. Den var ju helt jättekonstig och härom veckan sa Nicolas att "den där måste vi byta, den var inte alls behaglig när jag duschade där för några veckor sedan". Tur för mig att han hade gjort det för jag hade inte vågat säga något för tänk om det hade varit normalt (Detta är Schweiz, man vet ju aldrig..) Nu är det i alla fall härligt att duscha igen.

Två förmiddagar i rad har jag nu tillbringat på en lekplats. Mycket bra ställe att gå till för pojkarna kan leka helt själva och jag kan sitta på en bänk och tänka eller läsa. Under torsdagsförmiddagen planerade jag mitt liv. Och nej, jag kommer inte att säga vad jag kom fram till för bland annat mamma skulle säga "Lev nu Maja, du vet inte vad som kommer att hända". Men jag är en planeringsmänniska och jag tycker att det är en härlig känsla att ha i kroppen när jag klarat ut vad som händer efter detta äventyr. Lite mer äventyr och lite studerande - så ser det ut just nu. Innan universitetet. Men det har jag ju redan planerat klart. 1 år hemma och lite flängande till blir det alltså. Fast vem vet, jag kommer ju antagligen att sitta på den där bänken några gånger till. Jag kommer att kunna planera om mitt liv flera gånger om...

Över till min strapats till Lausanne, torsdag eftermiddag och kväll. Steg på tåget till Moutier exakt 14.36, tågen här i Schweiz är mycket punktliga ska ni veta. Gjorde ett lyckat byte i Moutier till tåget som skulle ta mig Lausanne. Jag är alltså tvungen att åka först åt fel håll för att kunna ta ett tåg som kan ta mig neråt. Lite konstigt kändes det allt. På detta tåg fick jag mig en "mitt emot granne". En man som antagligen närmade sig de 35..Efter ett tag tog han fram sin mobil och började att greja med den en hel del - tanken "tar han kort på mig" flög förbi några gånger i mitt huvud. Efter en stund vänder han på mobilen och visade mig ett meddelande. "Vous avez des beaux yeux". Ni har vackra ögon. Merci, sa jag och vände blicken mot fönstret igen. Han fortsatte skriva...Efter ett tag visade han mig återigen ett meddelande. Typ, Si vous voulez je voudrais...om ni vill, skulle jag vilja..sen läste jag inte mer, eller han trodde väl att jag läst klart. "Je ne parle pas bonne francais" sa jag och då tror jag att han sa något på tyska..Men ni kan vara lugna - jag sprang därifrån så fort jag satte min fot på Lausannes järnvägsstation.
Jag började att gå helt planlöst, såg en skylt som det stod "Centre" på så jag följde den. Uppåt. Alla Lausannebor har antagligen grymma benmuskler för alla (eller ja, de jag hittade) affärer låg några steg högre upp. Brant uppför.  
Jag hade kollat up två gator innan jag åkte dit. Rue du pont och rue Terraux. Jag tittade på stadskartan och hittade Rue du Pont och trodde att jag gick åt rätt håll, det gjorde jag förmodligen inte för jag hittade inte Rue du pont men helt plötsligt så var jag på Rue Terraux, så det gick ju bra till slut i alla fall. Anledningen till varför jag kollat upp dessa två gator var att där ligger de två H&M butikerna i staden. Och nej, jag skäms inte för det. Jag behövde underkläder - på h&m vet jag att det finns bra och till ett rimligt pris. Det schweiziska modet i sig är ganska så inte så bra faktiskt. Eller så är det svindyrt. Kanske kommer jag att hitta några guldklimpar några gånger, några plagg som Bara jag kommer att ha i Sverige - men jag ska nog inte hoppas för mycket.
Lausanne var en mycket varm stad när jag var där. Jag hade klätt på mig kofta, jacka och halsduk men fick allteftersom klä av mig plagg efter plagg. Då tappade jag lusten att försöka hitta en höstjacka. Det var ju sommar!
När jag shoppat lite och beundrat den otroligt vackra utsikten (här vill jag bo ett tag, fast bara ett tag!) Se bilder här
så tog jag mig tillbaka närmare la gare, järnvägsstationen, igen. Oh ja, jag hittade alldeles själv. Satte mig på en resturang och åt en lasagne. Servitrisen och jag missuppfattade varandra typ hela tiden och tillslut frågade hon mig på tyska (tror jag) om det var gott - varpå jag såg ännu mer förvirrad ut.. Men en utsökt lasagne var det i alla fall och måltiden blev ju inte direkt sämre av att det kom in ett gäng militärer.. ^^
Sen satte jag mig på en bänk på la gare och väntade på Linnea, som så vänligt erbjudit sig att lotsa mig till Svenska kyrkan och kvällens au-pair träff. När jag satt där såg jag bland annat en man närmare 60 som gick runt med en melon på huvudet. Försökte lite diskret ta en bild men det funkade inte utan blixt tyvärr..Rolig var han i alla fall.
Mycket trevlig människa den där Linnea. =) Au-pair träffen var trevlig den med. Skönt att prata svenska och veta att det är fler som går igenom precis det som jag går igenom just nu. Lånade mig även en bok, tog en som såg ut att ha många sidor lite snabbt innan vi skulle bege oss till tåget.
Efter några skräckslagna minuter på ett tåg i Biel/Bienne upptäckte jag till min lycka att jag faktiskt var på rätt ställe. Så jag kom tryggt och säkert hem till Court vid halv 00-tiden.

Fredagen förflöt på bra. Jag bestämde mig för att sluta vid 16-tiden - då tog jag en promenad. Sen gick jag upp till rummet mitt innan mat och prat med familjen. Inget stort fan av middagsmaten...Avslutade kvällen med Narnia - häxan och lejonet.

Och nu är det helg! och jag har varit här i 15 dagar. Det känns som om att det har gått otroligt fort samtidigt som det känns som om att jag har varit här i evigheter, men det är väl så det är i början.
I eftermiddag ska jag följa med familjen någonstans - ingen aning om exakt vart men jag tror det var nära franskagränsen och det var en sjö, dinosaurier och grottor..kanske. Jag får se helt enkelt. Det är vackert väder i alla fall.
Och imorgon ska vi åka til Grindelwald, vandra och picknicka. Jag tror det är Alperna..Mysigt ska det bli och vackert är det säkert. Så en helg med familjen blir det och det är de mycket glada över.

De är lite oroliga över att maten är så annorlunda för mig. De frågar mig vad jag äter till frukost och så. Nu ringde Nicolas från affären och frågade om det är vanliga kellogsK eller med röda bär som jag brukar äta..jag har nog råkat nämna att jag brukar äta det. Frågan är bara vad jag ska ha till, aldrig att jag tar sojamjölk men kanske har han tänkt på det också, vem vet. Innan han åkte kom han upp och frågade om det var något jag ville ha i matväg, kakor,? frukt?
De tar hand om mig och det känns bra att de frågar även fast jag inte så ofta säger att jag vill ha något. Förutom frukt som jag kan äta då. DET är de mycket noga med, att det alltid finns frukt hemma som jag tål.

Nu är det nog snart mat kan jag tänka mig. Helgen kommer att bli underbar det känner jag på mig. Solen skiner! Läs om allt i morgon kväll - förhoppningsvis kan jag få ner några rader då.

Nu ska jag städa klart.

Bisous

Typiskt

Jag har nu suttit här och skrivit ett riktigt långt och bra inlägg i några omgångar under kvällen, jag trycker på publicera och vad händer? Jo, inget förutom att DET FÖRSVINNER!!

Nu orkar jag inte återigen återge min härliga Lausanne strapats utan jag gör det i morgon istället. Då har jag tid.

Nu ska jag sura och försöka få igång Narnia-filmen.

God natt!


Hösten är här

Nu hänger jag väl här egentigen lite för mycket. Ja, det blir en del internet när jobbdagen är slut men det är precis det som behövs när man känner sig lite nere. Under den stunden jag sitter här och pratar med familj och vänner så glömmer jag bort allt det jobbiga som varit under dagen och kan istället se fram emot nästa dag. Så ja, mitt internetsittande kommer att fortsätta. Jag står för det. Sen finns de ju inte så otroligt mycket mer att göra, och inte orkar man så mycket heller när man i 11 timmar tagit hand om 2 energiska barn.

Ledig förmiddag. Begav mig ut på en promenad och konstaterade att jag nog bor i ett av de fulaste husen i Court, som inte är upprustat på utsidan för fem öre. Men vad har jag egentligen för glädje av att huset jag bor i är målat? Tog mig också duktigt igenom dansuppvärmning, stretch och styrka. Härligt!
Det är tur att de inte äter så onyttigt i denna familj, då hade jag haft panik nu. Det är bara till frukost som det blir vitt bröd med sylt, vilket ju känns sådär. Rena rama GI-metoden är det faktiskt. Kött ca 2 gånger i veckan bara och jag äter inte så mycket av det vita brödet. Alla deras sötsaker är också alldeles för söta för min smak så det blir inget på den fronten heller. Ojoj, vad bra. Fast Milkachoklad har ni förstås sett att jag ätit. Det får  man göra om man är i Schweiz..haha.

Jag har två mycket bra veckor framför mig. I morgon är det au-pair träff och jag och Nicolas bestämde att jag tar ledigt på eftermiddagen så jag kan ta ett tåg runt halv 14 till Lausanne. Måste hitta höstjacka, för hösten är verkligen här. Och skor, och lite grejer till rummet. Shopping här kommer jag!
Har nog nu även bestämt mig för att det blir heldag i Basel på lördag - med en avstickare till Ikea. (Ja jag vet, har bara varit borta i 2 veckor och redan söker jag mig dit.) Men det kan ju vara bra att se hur det ser ut och vad de har för något (förutom heminredning då). Så vet jag vart jag ska åka om jag saknar något från Sverige. Jag är smart jag.
Helg, kortare dagar, ledig dag, Alperna. Ja, mycket att se fram emot denna och nästa vecka helt enkelt.

Jag vill ha mjölk! Det är inte klokt vad man kan sakna denna dryck som man tar helt förgivet hemma.

Jag tänker på er!

Blandade känslor

Det har varit en lång dag men den har ändå gått ganska så snabbt. Lite oturligt råkade Julia ringa och i och med det flög tankarna iväg till familjen lite för mycket för att jag skulle klara av det.. och så började det regna precis när vi skulle gå ut så humöret var inte på topp de sista jobbtimmarna även fast vi lekte på bra.

Något jag funderar på nu är: När Nicolas eller Valérie kommer hem slutar ju min arbetsdag. Då är det väl egentligen självklart att jag kan göra vad jag vill, som att gå upp på mitt rum och läsa en bok eller skriva blogg. På något sätt känns det ändå dumt att göra så, fast jag hade ju aldrig pallat att vara därnere hela tiden. Det är nog det sämsta med att jobba i samma hus som man bor i. Det känns liksom aldrig som om man kan lugnt slappna av. Som om att jag säger genom att gå upp "Nu slutar jag, nu vill jag inte se er förrän middagen". Fast jag vet ju att de förstår att jag vill gå upp hit och pusta ut och prata med Sverige. Jag kan ju inte vara med dem hela tiden heller. Nu har jag lagt upp det ungefär så här de dagarna som jag jobbat. När någon av dem kommer hem så har jag släppt en del ansvar. När båda är hemma pratar vi lite och sen går jag upp på mitt rum och gör lite vad jag vill. De ropar ner mig till middagen och vi äter och sitter och pratar en stund efteråt. Sen ska pojkarna sova och då gör jag mig också i ordning för natten och tar på myskläder, när jag hör att de har lagt sig går jag ner och vi pratar eller tittar på film. Appropå film, igår såg jag och Nicolas Loose change. Det är en dokumentär, gjord av en amerikansk journaliststuderande, som handlar om 9/11. Går att ladda ner gratis på nätet, för ingen TV-kanal vill visa den. En del saker är helt ofattbart.

Idag har jag tvättat och jag lyckades göra det utan att göra sönder tvättmaskinen (som jag egentligen inte har en aning om hur den funkar) samtidigt som mina kläder är intakta. Strumporna har inte torkat än..

Och till sist. Mamma: Du får nog ta med dig saxen hit ner när du kommer, luggen visade sig inte vara riktigt lika rak när den var torr som när den var blöt..

Nu ska jag ner och skriva. (Oja, jag skriver även ner mitt äventyr för hand. Antingen är jag otroligt dum eller så är jag ofattbart smart, välj själv)

♥♥♥

En dag för mig själv

Det är "meningen" att getingstick ska svullna upp litet och bli rött va? Moster?

Det har återigen varit en bra dag. Alla lediga dagar är ju bra vad man än gör dem till. Idag bestämde jag mig för att börja dagen med att göra något nyttigt. Begav mig först till affären och tittade runt lite för att se vad som egentligen finns där och tro det eller ej, i denna lilla affär med få öppettider fanns det pågens skorpor! "Les petites pains suèdois". Det finns lite av Sverige överallt.. Köpte inga dock utan nöjde mig med min tvål och min Milkachoklad som skulle få följa med mig ut på upptäcktsfärd senare under dagen. 

Raclette. Man tar en potatis, smälter ost i en appareil raclette som man sedan häller över potatisen. Till det lite skinka, lite salami. Voilà. Det var gott. Och idag har jag ätit Pontenta. Det orkar jag inte förklara vad det är men ser ut som potatismos fast gulare och fastare. Till det salami, skinka och brieost. Gott det med. De blir lika förvånade varje gång jag säger att, nej - det har jag aldrig ätt. De förstår att deras matkultur är främmande för mig. Jag berättade för dem att vi kan äta salami på mackan till frukost - aha, på mackan alltså?
Men bara jag berättar vad jag vill ha så köper de det. Kanske ska fixa lite fullkornsbröd då om det existerar. Det är ju mest frukosten som inte känns helbra, att prova andra maträtter är bara kul.

Söndag är städardag så det var nästa punkt på dagordningen efter handligen. Nu är det dammsuget och fint. Om man bortser från de myggor jag smällt ihjäl den senaste halvtimmen då...

Jag måste börja göra mitt rum lite hemtrevligt. Vita, kala väggar är inte så mysigt. Ska ta mig till Lausanne på lördag och försöka hitta lite fint. Men sen är det ju alltid trevligt att få post också! Skicka gärna ett kort!

Min adress är:
c/o N. Pugnant-Gros
Rue centrale 14
2738 Court
Suisse

Dagens strapats var mycket underbar. Bilder och kommentarer finns på bilddagboken. så drar jag inte den historien en gång till, då får jag kanske ner texten till något kortare idag.

En ny vecka stundar. Jag har varit här i 9 dagar. Är ensam med barnen i morgon och på tisdag. Ska laga nån sorts pasta och kasslergratäng med ris. Det har jag koll på hur man gör. Fick ledigt på onsdag förmiddag eftersom jag jobbade så mycket denna veckan, skönt! Sen skulle vi bara åka iväg någonstans och handla så det blir en bra dag.  Får nog bli träning på morgonen..
Veckans höjdpunkt bli au-pair träffen i Lausanne på torsdag.
Jag ser fram emot en vecka som inte blir lika tuff som denna, eftersom jag kommer att jobba mindre. Så det känns mycket bra.

Hört att ni har det kallt och blåsigt där uppe i Norden. Idag har det varit varmt och solsken här. :-)

Hoppas allt är bra med alla! Glad blir jag av kommentarer som ju är livstecken från er som jag tycker om!

Får se om jag stannar här på mitt rum i kväll eller beger mig neråt. Tidig sänggång blir det i alla fall.

<3
Maja

image20

En doft av Sverige

Sitter just nu och knaprar knäckebröd(där av min otroligt fyndiga rubrik som egentligen inte har någonting med detta inlägg att göra.. fast ändå lite..hmm) , mm..så gott, även utan smör. Ska försöka hålla mig från att äta för många för idag bjuds det på Raclette till middag. De är mycket uppspelta över detta, första gången som jag äter det.
Idag har jag återigen en massa att skriva. Det finns så otroligt mycket att skriva! Så här kommer återigen förmodligen ett av mina berömda låånga inlägg. Läs och njut. Det gör jag just nu! :-)

Vi börjar väl i rätt ordning och tar gårdagen först. Återigen en mycket bra dag. Dock tyckte jag allt att de vaknade lite tidigt...Solen sken ute och jag tänkte att vi skulle gå ut på förmiddagen så gick jag ut  på terassen men hu! nordanvinden blåste bokstavligt. Så det blev ingen utgång den förmiddagen. Lek på rummet i nästan en timma och lite film för de var fortfarande väldigt trötta. Jag kokade morötter och stekte squash (nej pappa, det stavas inte skvårsch, men tack igen för tipsen!) till det blev det kött som var rullat i ströbröd. Oj, vad gott det var med kokta morötter. Jag skulle kunna äta hur många som helst! Eftermiddagen förflöt nästa smärtfritt om man bortser från att jag missade Wissmans 400meters lopp eftersom sändningen var dålig och så blev jag stucken  (eller heter det stungen på rätt svenska?) av en geting när vi hade picknick på lekplatsen. Gjorde som tur var inte jätteont så jag klarade av att fortsätta leka en stund till. När Nicolas kom hem åkte vi till Moutier. Först köpte vi ett tågkort till mig. I mitt kontrakt står det att jag ska betala 100franc av beloppet men han betalade allt! Detta beroende på att min franskakurs kostar mindre eftersom det inte är en privat skola. Mycket bra tyckte jag. Och som tur var godtogs mitt körkort som legitimation, så nu vet jag det. Fast jag måste tydligen alltid bära med mig mitt pass och visum ändå. Känns lite dumt att ha så många värdehandligar på sig och om väskan blir stulen så försvinner allt, men ja, det ska jag ju inte råka ut för. TA I TRÄ! Sen gick vi in på Coop. Jag dreglade lite över det nästan obefintliga fullkornsbrödet och smörgåsskinkan, köpte telefonkort till mobilen och sen åkte vi hem igen.

Ojojoj, ursäkta det blir mycket text det här..

Jag har fått veta att jag har jobbat alldeles för mycket denna veckan. Och det har jag, mer än 50 timmar. Det hade liksom glömt att berätta för mig att jag inte jobbar till halv 6 de dagar då en av dem är hemma. Då kan jag gå tidigare. Det känns skönt. För som Nicolas sa, jag skulle nog inte klara ens 2 månader med 50timmars vecka. Så jag har gått ut hårt och kommer att kunna trappa ner. Oj, vad bra.
Idag får jag min första lön. 1000kr tror jag det blir ungefär. Fast jag får inte börja känna att jag har gott om pengar för då gör jag av med dem. Jag ska spara (nästan) så att jag kan bege mig till underbara platser. En katalog med många av Europas städer och deras guldklimpar ligger här brevid. Den som vill får mer än gärna möta upp mig i en stad, vilken som helst, så utforskar vi den tillsammans! Skulle vara otroligt roligt! Italien framåt vårkanten kanske..dit ska i alla fall jag. Japp. Helst två gånger. Toscana och Rom igen. Nu babblar jag mig bort från ämnet fullständigt.

Tillbaka till verkligheten. Idag sov jag länge, för att vara jag. Smög mig ner vid 9-tiden och tog en härlig dusch. Fast ska jag vara ärlig så är inte duschen så härlig, ialla fall inte själva duschgrejen. Den sprutar smalasmala strålar och vissa åt helt olika håll. Men ren blev jag till slut. Gjorde mig i ordning riktigt ordentligt. Tog så där härligt lång tid på mig med allting, gjorde mig extra fin. För idag var det dags för att ge sig ut bland folk - på riktigt.  Fast det höll på att gå i stöpet. Hann inte med tåget som gick från St:Imier så Nicolas fick skjutsa mig vidare till Le Chax du fonds där jag skulle träffa en annan svensk au-pair. Ja, idag har jag pratat svenska (och jag kom på mig själv flera gånger att jag sa oui, och d'accord. Det sätter sig snabbt. Hur ska det hela sluta? alla kan någ få sig ett gott skratt när ni träffar mig om ett år och jag försöker återgå till ja och ok kan jag tänka mig :-P). Mötte upp Patricia på järnvägsstationen och vi hade två trevliga timmar tillsammans. Med oss hade vi väl ttyp hela staden för det var något stort jippo där. Tivoli, folkdans, marknadsstånd och (ibland lite för dånande) musik. Köpte en kofta på hosthost Vero Moda hosthost... En blå/lila sådan. Mycket skön och precis vad jag behövde.
Jag klarade sedan av att ta mig till Courtelary, där Valéries föräldrar bor och Nicolas hämtade upp mig på stationen. De är såå trevliga mot mig. Liten rolig anekdot: Jag träffade ju dem första gången den kvällen som jag kom hit och då hade tydligen mormodern frågat Nicolas: Vad pratar de för språk i Sverige? Engelska? hihi. Så nu frågar de mig ofta, vad heter det på ditt språk? När jag klev innanför dörren i deras hus tog morfadern mig genast runt på en husesyn och berättade om husets historia, visade den stora trädgården (som han måste klippa med åkgräsklippare) och visade bilder på hur huset såg ut förut. Riktigt underhållande var han.

Vet ni förresten att det är lagligt att äta katt här? enda landet i Europa som man får det. Man kanske ska ta och passa på...jag är ju inte direkt ett stort kattfan..haha. Nej, eller inte. Häst får räcka. Utan för la boucherie här (kött och sånt) står det på stora skyltar, kaniner från Court blablabla franc. De har konstiga matvanor här..

Jag kan allt hålla på ett tag till tror jag...

Igår fick jag veta att det är au-pair träff i Lausanne på torsdag. Vad trevligt tänkte jag men kom sedan på att min franskkurs är på torsdagar. Fast jag kan gå två gånger i alla fall. Sen får jag vänta en sådär 28 veckor. Dock kan jag ju knyta lite kontakter de gångerna. Kulkul.

Drog till med tre avsnitt av Lost igår och nu börjar det att bli spännade för vi har kommit till de avsnitten som jag inte har sett. Blir väl lite av den varan i kväll också kan jag tänka mig. Inte många avsnitt kvar nu.

I morgon blir jag nog ensam ett tag här i huset. Jag ska städa mitt rum + toalett, se på damernas höjdhoppsfinal och ta en långlång promenad och fotografera lite. Ta med matsäck och sätta mig på en kulle någonstans. Det ska bli trevligt. Jag måste komma igång med träningen. Har blivit lite för lite av den varan på sistone. Men snart blir det ändring på det!

Nya bilder på min bilddagbok och imorgon blir det exklusiv visning av staden Court för jag antar att ingen annan har några sådana bilder...


Lev gott, må väl! På återseende. Kan mycket möjligt bli redan i morgon för det finns fler saker att skriva om, var så säker.


Bisous


Djupa tankar

Såhär i lediga tider så hinner man fundera en del. Ska jag kanske ha en lila höst/vinterjacka i år? Färg, men inte för mycket färg. Ojojoj, vad jag har slösat bort timmarna nu på morgonen. Jag får väl börja leva i morgon. Men snart bär det i alla fall iväg. Vi får se om jag lyckas. 
To be continued... 

image19RSS 2.0